Jan Van Gent

De jan-van-gent (Morus bassanus of Sula bassana) is een vogel uit de familie van Genten (Sulidae). Het is een grote sigaarvormige vogel met lange, smalle vleugels.

De volwassenen zijn door formaat, kleur en tekening goed te herkennen.

jan van gent
jan van gent

Jonge vogels kunnen op het eerste gezicht op een grote pijlstormvogel lijken, maar zijn te herkennen aan een lange, spitse kop en snavel, spitse staart en karakteristieke bewegingen. Het volwassen uitzicht wordt pas in het vierde tot zesde jaar verkregen.

De okergele kop is buiten het broedseizoen bleker. Volwassen dieren zijn circa 90-100 centimeter groot. En kunnen als ze hun vleugel volledig uitstrekken 170-180 cm breed zijn. Jan-van-gents broeden in de zomer op klippen op rotsige eilanden.

Jan van Gent
Jan van Gent

De dieren overwinteren op zee, soms langs de kust. Net als Noorse stormvogels staan jan-van-gents erom bekend dat ze schepen volgen. Ze duiken op spectaculaire wijze naar vis. Het lichaam is wit, de staart puntig en hebben zwarte vleugelpunten. De kop is gelig met een blauwe oogring

De naam van deze vogel heeft niets met de naam van de persoon jan van gent te maken, maar is mogelijk een verbastering van de Keltische naam voor de vogel (Iers: ganainéad, Engels gannet).

Fotoshoot met vissersboot vanuit oostende
Fotoshoot met vissersboot vanuit Oostende

Elk jaar eind oktober begin november vertrekken wij met een vissersboot vanuit Oostende en varen 3 uur uit de kust, zodat dat we deze foto’s kunnen nemen. Het is elke keer een uitdaging voor ons en niet zo simpel om met een 500mm lens zonder statief  te fotograferen .

Advertenties

5 gedachten over “Jan Van Gent”

    1. Voor mij is het zeker nog geen 10, maar alvast bedankt . Het is elk jaar een uitdaging voor mij om het beter te doen, zeker omdat dit verschrikkelijk moeilijk is, ik val van de eene kant naar de andere op de boot ik stel mij tussen twee reddingsvlotten om een beetje houvast te hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Een andere WordPress.com site

%d bloggers liken dit: