Wilde narcissen

De Wilde narcis (Narcissus pseudonarcissus ssp. pseudonarcissus)

Narcissen2 (1 van 1)

Narcissen7 (1 van 1)
Wereldwijd komen circa 1000 wilde soorten voor, maar alleen al uit het geslacht Narcissus zijn enkele duizenden variëteiten gekweekt. Andere bekende vertegenwoordigers uit deze familie zijn het Sneeuwklokje (Galanthus nivalis) en het Lenteklokje (Leucojum vernum).
Narcissen (1 van 1)

Uit het geslacht Narcissus zijn in Europa 27 soorten te vinden, die voornamelijk in het Middellandse zeegebied en aan de rand van de Alpen voorkomen (Bothe, 2003). Het geslacht Narcissus is met name te vinden op het Iberisch schiereiland, waar diverse soorten voorkomen waaronder Narcissus bulbocodium en Narcissus papyraceus. Heel bekend is de Trompetnarcis (Narcissus pseudonarcissus ssp. major), die veel in tuinen te vinden is. Of de Witte narcis (Narcissus poeticus) die soms verwilderd voorkomt, zoals op de Märchenwiese tussen Embken en Wollersheim in de Eifel.
Narcissen3 (1 van 1)
Wilde narcis is een lage tot middelhoge bolgeofyt die tussen begin maart en eind april bloeit en een hoogte van 20 tot 30 centimeter kan bereiken. In Limburg loopt de lengte van de bloeistengels uiteen van 14 tot 24 centimeter, met een gemiddelde van 19 centimeter. In de bossen langs de Belgische Hohnbach is de gemiddelde hoogte van de bloeistengels tussen 19 en 22 centimeter binnen een range van 15 tot 27 centimeter. In de omgeving van Monschau en Höfen in de Duitse Eifel ligt de gemiddelde stengellengte rond 20 centimeter, met een range van 15 tot 27 centimeter.
Narcissen

Net als vele verwanten is Wilde narcis giftig. Het gif voorkomt dat dieren de planten opeten, omdat ze voor hen bitter smaken. Vee dat het gif binnenkrijgt, krijgt last van maag- en darmontstekingen.

Advertenties

3 gedachten over “Wilde narcissen”

  1. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work! cdededekegcd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s