Campo Santo Gent

Campo Santo is een grote begraafplaats in Sint-Amandsberg bij de Belgische stad Gent, genoemd zoals de Campo Santo begraafplaats te Rome. Het is een kerkhof waar veel katholieke beroemdheden begraven liggen, maar ook enkele vrijzinnigen. Er liggen veel letterkundigen, kunstschilders en toondichters begraven.

Campo SantoDe culturele, financiële en katholieke elite vindt hier haar laatste rustplaats onder dure grafstenen, waarvan er 131 beschermd zijn.

Het Campo Santo is gelegen op een 19m hoge zandheuvel waar al vroeg een bidplaats werd opgericht. De huidige kapel die de oude bidplaats vervangt dateert van 1720.

De grafmonumenten van Campo Santo hebben een grote kunsthistorische en artistieke waarde. Ze zijn ontworpen door befaamde architecten en beeldhouwers en uitgevoerd door bekwame steenkappers. De grafmonumenten illustreren de stilistische evolutie van de neogotiek over het eclecticisme, de art-nouveaustijl en de art-decostijl. Ook de moderne beeldhouwkunst is vertegenwoordigd met interessante voorbeelden.Op een kerkhof wordt veel symboliek gebruikt.
– gebroken kettingen,
– een afsluiting rond het graf : het rijk van de dood,
– een afgebroken zuil : plots overleden,
– een cirkel : ontstaan uit aarde – terug naar aarde,
– opstaande fakkel : vrijzinnig – via de vlam wordt de wetenschap doorgegeven,
– neerwaartse vlam : katholiek – uitgedoofd,
– 2 rechtopstaande stenen naast elkaar = man en vrouw.

De locatie is prachtig : een heuvel waarop de heilige Amandus in de 7de eeuw zou hebben gepredikt, met op het hoogste punt een laat-barokke kapel (1720) en bomen die er al stonden bij de eerste begrafenis in 1847 (Marie de Hemptinne). De culturele, financiële en katholieke elite vindt hier zijn laatste rustplaats onder dure grafstenen, waarvan er 131 beschermd zijn.

Ook Jan-Frans Willems ligt er begraven, de man die met ‘Reinaert de vos’ de Vlaamse taal in ere herstelde. Bovenop de heuvel die men dan ook heel toepasselijk de Willemsheuvel of Reinaertsheuvel noemt, heeft hij zijn laatste rustplaats gevonden.

Enkele bekende personen die er begraven liggen:


Advertenties

4 gedachten over “Campo Santo Gent”

  1. Knappe opgebouwde reportage Christine, supergeslaagd in zwart-wit. Ik wist niet dat er in Gent nog zo een oud kerkhof was. Ik ben eens hier in Antwerpen, deze winter op het het Schoonselhof, honderden foto’s gaan trekken in raw, maar ik moet die nog omzetten naar jpeg. Het kerkhof wordt vaak de Antwerpse Père-Lachaise genoemd, omwille van zijn grafmonumenten en beroemde bewoners.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s